nie ktore oleje po smazeniu sa rakotworcze do smazenia jest dobra oliwa z oliwek rzepakowy z pestek winogron i ryzowy nie lej go tyle ze bedzie pływało tylko troche i rozetrzyj np recznikiem papierowym, jedzenie smazonego bez tłuszczu jest zdrowe. i pamietaj zeby nigdy nie smazyc 2 razy na tym samym tłuszczu
będąc na redukcji powinieneś całkowicie wykluczyć smarzenie na oleju bądź na oliwie.. Kup sobie specjalny spray do smażenia, możesz go znaleść na Allegro koszt to ok 20zł + przesyłka. zrób zrzut diety według tego schematu http://www.sfd.pl/-t922820.html o której godzinie masz trening ? Zmieniony przez - kamilek2409 w dniu 2014-07-07 14:12:40
ja tam opinii kamilka nie podzielam, napisałeś że wliczasz to w makro więc jest ok ale oliwa nie nadaje się do smażenia ale lepszy jest smalec lub olej rzepakowy (oliwa jest zdrowsza ale ma niższa temperaturę dymienia chyba coś kolo 240 gdzie smalec ma 270 czyli temperatura z której tłuszcz ulega rozpadowi i ulega niekorzystnym przemianom)
na razie mam zbilansowaną, ale przeszedłem na nią niedawno (2 tygodnie) - wczesniej jadłem co mi sie zywnie podobało, mam dobrą przemianę materii wiec jakoś w miarę trzymałem wagę. Ogólnie mam dosyć wrażliwy żoladek, ale pamietam ze jak kiedys przeszedłem na diete białkową (uwazalem ogolnie i z kaloriami i z całym pozywieniem) to unormowało mi sie [...]
Na takiej patelni można bez tłuszczu smażyć. Jest też coś takiego jak cooking spray. Bezkaloryczny spray , którym spryskujesz patelnię i gotowe do smażenia. Zamiast ryżu możesz spróbować , kaszę gryczaną . Ja lubię różne rodzaje ryżu zmieniać - parboiled , basmati, brązowy.
Osobiście zawsze powtarzam, że nie po to kupuje się (dobrą) oliwę by na niej smażyć. ;-) Choć do smażenia oczywiście się nadaje. Czy będzie to wartościowy posiłek? Nie powiedziałbym. Tłuszcz możesz wykorzystać/dodać na wiele innych, smakowitych sposobów i moja wypowiedź tyczyła się tego, nie "akceptacji" Twoich planów. Zmieniony przez - Koniu151 [...]
Na oleju lnianym się nie smaży, ten tłuszcz kompletnie nie nadaje się do smażenia. Po drugie - prażone orzechy ziemne mają właściwości prozapalne, ma to związek z występującymi w nich białkami, nie chodzi jedynie o tłuszcze trans... http://potreningu.pl/articles/3910/prazenie--uczulenie Pozdrawiam.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czyli wnioskuje że niema większego znaczenia czy jajka są tanie czy drogie, byle by były dobre,świeże? Z obieraniem już sobie poradzę PS.OD PON.ZACZYNAM DIETĘ NA MASĘ, JUŻ WSZYSTKO MAM OPRÓCZ OLIWY. CZY STANIE SIĘ COŚ JAK PRZEZ PIERWSZY TYDZIEŃ NA ROZRUCH BĘDĘ PIŁ ZWYKŁY OLEJ DO SMAŻENIA, CZY LEPIEJ OD RAZU KUPIĆ [...]
Możesz śmiało łączyć owoce z orzechami lub innym tłuszczem,fruktozy w owocach jest mało i jest razem z witaminami,minerałami i błonnikiem,który skutecznie spowalnia wchłanianie tego prostego cukru.Smalec wieprzowy wcale nie jest syfem i też jest nam potrzebny w całodziennym odżywianiu np.,do smażenia.Pozdrawiam.
[...] trener/dietetyk wydaje książkę kucharską. Niemniej prawda jest taka, że wszystkie fit przepisy, to tak naprawdę kilka powtarzalnych schematów: -Wywal/ogranicz tłuszcz do smażenia. -Białą mąkę/chleb zamień na pełnoziarniste, panierkę na mielone owsiane itp. -Za cukier daj słodzik itp. I wszystko jest nagle fit przepisem, a gawiedź nadal się [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
A czy do "smażenia" w takim opiekaczu/grillu: http://allegro.pl/opiekacz-grill-gc2050-tefal-minute-gc-2050-1600w-i2028213427.html trzeba używać jakiegoś tłuszczu czy to np filet z kurczaka odrazu sie rzuca na to i jest git?
Kukurydza ma wysoki IG dlatego stroni się od niej. A cebulkę sobie wcinaj, też lubię i też jestem na redukcji. EDIT: Ale smaż na teflonie a najlepiej kup sobie PAM - bezkaloryczny olej do smażenia. Zmieniony przez - sergiusz w dniu 2006-07-03 20:01:01
[...] po-MYŚLEĆ. Omega 3 są wyjątkowo niestabilne i należy je przechowywać w niskich temperaturach. Tylko bardzo stabilne tłuszcze mają tak wysoki punkt dymienia i nadają się do smażenia. Masz więc 2 możliwości: Albo jest tam pełno omega 3 i producent ma gdzieś karcerogeny wytworzone podczas obróbki termicznej, które zniszczą Twoje zdrowie albo nie [...]
Kokosowy, bardziej zamiennie masło klarowane, smalec itp. - do smażenia. Oliwa z oliwek OK, chociaż niby ciężko dostać dobrą oliwę, lniany raczej lipa. Ja bardzo sporadycznie smażę też na rzepakowym. Ogólnie z innych źródeł tłuszczu to jeszcze awokado, różne orzechy z umiarem.
Tej oliwy raczej nie będę tyle dawał ile napisałem bo 70g to 7 łyżek ale to za dużo jest jednak do smażenia :) To jej będzie mniej .. Dzięki za pomoc . SOG :))
[...] to trochę serca i poświęć trochę czasu, bo jak na początku już chcesz iść na skróty to polegniesz taką dietę low carb znalazłem i w niej też jest oliwa z oliwek, a jak do smażenia jej użyje te 15 ml na teflonie to chyba od razu nic się nie stanie ? [...]
może jestem nie w temacie ale chyba chodziło o CKD :) dieta teorytycznie ok , ale ja bym się skupił też na nasyconych, są bardziej energetyczne. Więc sery żółte, tłuste mięsa np karkówka, smalec do smażenia też ok. I pamiętaj że CKD to nie dieta tylko dieta + system treningowy. pozdro